Dingen die in Amerika net even anders gaan... (cultuurshock?)

Precies 4 maanden geleden zette ik mijn eerste stappen op Amerikaans grondgebied. Nu ik mij langzaam steeds meer als een local begin te voelen in plaats van een toerist, kom ik ook steeds meer te weten over de Amerikaanse cultuur. Dit zijn wat mij betreft de meest opvallende verschillen tussen Amerika en Nederland!


Wiskunde

Ik heb hier een statistiek class en het wordt mij niet bepaald makkelijk gemaakt. De Amerikanen noteren alle cijfers namelijk precies het tegenovergestelde als hoe we het in Europa doen: Een half noteer je als 0.5 (ipv 0,5) en miljoen is 1,000,000 (ipv 1.000.000).


To go box

Aangezien de porties in Amerika bizar groot zijn en de kans dus groot is dat je het niet op krijgt, neemt ongeveer iedereen zijn eten mee in een to go box naar huis zodat je leftovers hebt voor de volgende dag.

Luchtalarm

In Nederland gaat iedere eerste maandag van de maand het luchtalarm af, hier elke eerste dinsdag van de maand. De eerste keer toen ik hem in the USA af hoorde gaan en zag dat het dinsdag was, vroeg ik toch even voor de zekerheid na of dit de bedoeling was.


Tijd

Ook de tijd wordt anders weergegeven in Amerika. Mede studenten vinden het dan ook heel bijzonder als ze bijvoorbeeld de tijd op mijn mobiel zien ala 20:00 in plaats van 8 pm. Onze logica, de militaire tijd, vinden ze HEEL apart.


Fahrenheit

Het weer wordt hier weergeven in Fahrenheit. Het was vandaag bijvoorbeeld 70 graden in San Francisco, klinkt best warm...


Miles

Amerikanen lopen geen kilometers, maar miles. Is vooral grappig als de trainer het tempo per mile zegt en dan alle Amerikanen knikken en jij zoiets hebt van ?!?!?? Gelukkig zit ik in een internationaal team en wordt voor ons ook de pace per kilometer verteld.


Pompoen

Tijdens Halloween zie je overal pompoenen en zelfs pompoenboederijen (pumpkin farms)! Met Thanksgiving kan je de pumpkin spice producten dan ook niet missen. Van pumpkin spice popcorn tot pumpkin spice hand sanitiser.

Talen

Studenten vinden het super cool en bijzonder dat Europeanen zoveel andere talen spreken. Ook het Engels met het Europese accentje wordt erg gewaardeerd. Zo gaan mensen helemaal stuk wanneer ik het woord gummy bear uitspreek? Tja...


Money

Als je een prijs ergens voor ziet moet je nog wel de tax erbij denken. In San Francisco is dit 8,5%. Dit wordt namelijk niet vermeld op bijvoorbeeld de menukaart. Dus als je pasta $18 is, wordt dit dus ongeveer $19.50 MAAR vergeet absoluut de fooi niet!! (zie volgend punt) Wist je trouwens dat de $1 een briefje is? Maar iedereen betaald bijna altijd met Creditcard.


Fooi

In Amerika is fooi geven HEEL BELANGRIJK en mensen zijn dan ook ZWAAR beledigd als je niet minimaal 10%, liefs 15% of 20% 'tipt' en dit geldt zelfs als je een ijsje koopt of biertje bestelt! Je zou bijna in de supermarkt fooi moeten geven... Maar no worries, dat hoeft dan ook weer niet.

Target

Target is een supermarkt maar dan ter grootte van een Ikea. Het is een beetje een V&D maar dan inclusief Albert Heijn. Dus ben je op zoek naar een fiets? Target. Halloween kostuum nodig? Target. Pumpkin Spice koekjes kopen? Target.

Groeten

Amerikanen zijn onwijs attent en vragen dan ook ongeveer altijd 'Hi, how are you?' Voor mij was het dan ook heel raar dat je daarop niet persé hoeft te antwoorden. Wanneer je dit wel doet voelt het zelfs bijna een beetje ongemakkelijk. Ook had ik wat struggles met het antwoorden van de vraag 'Hi, whats up?' maar dan zeg je dus blijkbaar: 'Nothing much.'


Zoenen

Als je iemand groet of gedag zegt die je kent ga je diegene ABSOLUUT NIET zoenen en al helemaal niet 3 keer zoals in Nederland. Je geeft gewoon een 'hug'.


Leeftijdgrens

Je mag hier pas drinken als je 21 bent. Fake ID's zijn dan ook niet weg te denken. Terwijl de alcoholgrens relatief hoog ligt, mag je al autorijden op je 16e! Je ouders leren het je zelfs. Wel in een automaat natuurlijk, schakel kennen ze hier niet.


Verkeersregels

Op kruispunten geldt, wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Kom je tegelijk aan? Dan gaat de gene met de meeste 'attitude' eerst. En wist je dat als je je auto parkeert op een helling, je de wielen naar de stoep moet sturen, anders krijg je een “fine”. Je mag hier ook gewoon rechts inhalen...


J-Walking

Eigenlijk mag je alleen oversteken bij een zebrapad, als je dat niet doet heet dat J-Walking en dan zou je officieel een boete kunnen krijgen. Amerikanen voelen zich dan ook heel bad-ass wanneer ze stiekem de straat oversteken zonder 'cross walk'.


Coffeeshops

Als je in America naar een coffeeshop gaat krijg je gewoon koffie. Als ik vertel dat de kans heel klein is dat je in een coffeeshop in Amsterdam koffie kunt bestellen, vinden ze dat heel bijzonder.

Winkel voor linkshandigen

Je hebt in de USA speciaal een winkel voor linkshandigen genaamd Lefties. Je hebt er scharen, pennen, gereedschap maar ook een mok voor linkhandigen. Als je eruit zou drinken en je houdt hem vast met je rechterarm, dan loopt je drankje eruit door een gaatje.


Nike

Je spreekt Nike uit als 'Neikie' en niet 'Neike'. Ik zei het altijd op de Nederlands manier en als je dat in Amerika zegt hebben ze echt geen idee wat je bedoelt.


Shopping malls

Ik overdrijf niet dat als je op de snelweg rijdt er elke 5 min een nieuwe shopping mall voorbij komt, inclusief Starbucks drive thru. Waar halen al die Amerikanen het geld vandaan?


Pannenkoeken

De Nederlandse pannenkoeken kennen ze niet, alleen de fluffy American pancakes of crêpes.


Eenheden

Je gewicht is in pounds en je lengte in feet en inches. Ik ben bijvoorbeeld 5 feet en 10 inches.


Mini golf

Je speelt hier geen Midget Golf (als je dat zegt gaan ze ineens erg hard lachen, omdat midget een dwerg of lilliputter betekent), maar Mini Golf.

Holland

Het is in Amerika niet voor iedereen duidelijk dat Holland en The Netherlands hetzelfde land is. Ze verwarren ons land ook vaak met Denemarken, maar als je zegt dat je vlakbij Amsterdam woont is het allemaal heel duidelijk.


To sue

Amerikanen zijn als de dood voor “suing” oftewel dat je ze gaat aanklagen. Er wordt namelijk gezegd dat Amerikanen alles en iedereen 'sue'-en. Zie dit artikel: https://www.quora.com/Why-do-people-sue-for-everything-in-America


Handen wassen

In het toilet van serieus ieder restaurant in Amerika zit een sticker boven de wasbak waarop staat dat de werknemers hun handen moeten wassen voordat ze terug mogen keren naar hun werk.

SUV

Het is in Amerika ook heel normaal om op jonge leeftijd al een auto (dikke SUV) te hebben omdat de afstanden zo groot zijn en het fietsen veel te ver is. Ik dacht dat alleen de super rijke kinderen van MTV Cribs en My sweet 16 een auto kregen voor hun verjaardag, maar het is hier echt 'gewoon.'

Uber

Zo ongeveer niemand bestelt taxi’s, maar iedereen gebruikt de app Uber of Lyft. Ubering is dan ook een veel gebruikt woord. ''How did you go there?'' ''Oh, we just Ubered...''

Mac & Cheese...

...is heilig voor de Amerikanen net als Reeses (chocolade gevuld met pindakaas) en P&J (pindakaas jam op je brood).

Boba Guys

Alle studenten in San Francisco drinken Boba Tea, een soort zoete melk met drop balletjes (geen aanrader).


Joints

Tijdens mijn math class is de opdracht weleens “make a joint” maar je hoeft dan geen joint te rollen, je moet een tabel maken...


Lelijke kersttruien

Net als dat in Nederland de pepernoten veeel te vroeg in de winkel liggen, is dat hier met de ugly Christmas sweaters. Letterlijk in augustus zijn ze al te vinden in de Target.


Geen Whatsapp

Whatsapp is hier niet populair, iedereen gebruikt iMessage. Toen ik iemand vroeg wat zijn Whatsapp/nummer is en hij vroeg wat Whatsapp uberhaupt was, dacht ik eerst dat hij een grapje maakte. Maar het wordt hier niet echt veel gebruikt. Het wordt nu wel populairder door alle Europeanen die naar de USA komen.

Mega water bottles

Het is een hype om een veel te grote waterfles ala 3 liter (0,8 gallons... 101 ounces...) met je mee te schouwen de hele dag zodat je altijd “gehydrateerd” en dus healthy bezig bent.

Hella

Als iets heel cool is zeg je hella cool


Old school

Van die old school gele Americaanse school bussen worden nog steeds gebruikt.


Scheveningen

Amerikanen kunnen woorden met onze G niet uitspreken. Vooral Scheveningen is grappig. Als je voordoet hoe onze G klinkt, denken ze dat je stikt of moet overgeven of zo iets...

Deuren

Ik weet niet of het aan mij ligt, maar voor mijn gevoel zijn alle deuren hier echt loodzwaar, vandaar al die gespierde Amerikanen??


Uitslapen

Uitslapen noem je niet “to sleep out” maar “to sleep in”.


Golf banen

De cross country wedstrijden zijn altijd op golfbanen. Oftewel, perfect gemaaid gras en vrij vlak. Niet de heftige crossen zoals wie die kennen in Nederland en België inclusief modder, heuvels en zand.


Gratis refill

In veel restaurants heb je ''free refills,'' oftewel onbeperkt je beker opniew vullen met cola, fanta, etc...


Cereal

Amerikanen nemen hun cereal (ontbijtgranen) heel serieus. Het cereal-schap is dan ook ongeveer even groot als de helft van onze Albert Heijn.