Help! Ik krijg steek tijdens het rennen!

July 11, 2017

 

Wat nu?! Al na het zetten van een paar stappen, ontstaat een felle steek in je zij. Even een rondje hardlopen verandert in alleen maar ergernis. Ikzelf heb er ook last van gehad. WAAROM?! dacht ik dan. En nog belangrijker, hoe kom ik ervan af? Al een aantal jaar heb ik er geen last meer van. Zie hier een stappenplan tegen dit vervelende gevoel in je zij:

 

 

 1) Maaltijd minimaal 2 uur voor je run

 

Je maag krijgt in deze 2 uur genoeg tijd om het eten te verteren. Hierdoor neemt de druk op het middenrif af, wat die vervelende, felle steek veroorzaakt. Aanpakken bij de oorzaak dus! Het verschilt natuurlijk per persoon. Bij mij werkt dit prima: lichtverteerbaar voedsel zoals een banaan of een rijstwafel kan je eten tot ongeveer 60 minuten voor je training. 

 

2) No steak = geen steek

 

Geen biefstuk voor je training! O god dit heb ik één keer gedaan en doe ik nooit meer!! Wat een horror training had ik daarna. GEEN AANRADER BESTE MENSEN!! Voedsel zoals die ene biefstuk of een vette, romige kaassaus liggen zwaar op de maag. Het kost de maag meer moeite om het te verteren en heeft dus langer de tijd nodig. De druk op het middenrif neemt toe met een nare steek in de zij als gevolg. 

 

3) Drink voldoende maar overdrijf niet

 

Als je vlak voor je run snel nog een halve liter water opdrinkt, zal dit gaan klotsen in je maag. Het is beter om dit drinken voortaan eerder te doen. Dit zal het klotsen verminderen. Zelf drink ik 45 minuten voor de run of wedstrijd voldoende en nog een paar slokken voordat ik ga beginnen. Werkt perfect! 

 

4) Oefen wat goed bevalt

 

Alles went. Je lichaam went na een aantal keren aan bepaalde omstandigheden. Veel hardlopers rennen heerlijk op een banaan. Zelf vind ik havermout een aanrader. Niet zwaar op de maag, maar toch veel energie. Als je merkt dat een boterham met jam voor jou goed werkt, blijf dit dan ook zeker doen! Kom je erachter dat een bepaald voedingsmiddel steek veroorzaakt? Skip die dan gewoon. Never give up! Echt, het wordt beter: vroeger had ik veel vaker last van zijsteek en nu bijna nooit meer (behalve als ik die gevreesde biefstuk eet). 

 

 

 

 

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

FOLLOW ME

  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black Instagram Icon
  • Black Pinterest Icon
  • Black YouTube Icon

STAY UPDATED

POPULAR POSTS

May 24, 2019

Please reload

TAGS