Help! Ik wil wielrennen!

August 30, 2017

Dat dacht ik dus ook. Hoe moeilijk kan het zijn? Een fiets, een helm en schoenen. Klaar! Toch? Nope. Hier vergiste ik mij in. Er komt heel wat bij kijken voordat je helemaal ready op de fiets zit. Ongeveer een half jaar geleden wilde ik graag een wielrenfiets aanschaffen, aangezien ik interesse heb in een triathlon. Als alternatieve training is fietsen ook perfect. Dus, wat heb je precies nodig?

 

1) Fiets (duh)

 

WAT EEN KEUZE. Niet normaal. Wil je een mountainbike, wielrenfiets, een fiets voor in de bergen, een fiets voor tijdritten, een fiets voor triatlons... Neem je een fietsframe van carbon , aluminium, staal of titanium... Is het zadel dat bij de fiets wordt geleverd wel de juiste? Zijn de wielen in orde? En dan zijn er nog zo veel verschillende merken waaruit je kunt kiezen in allemaal verschillende prijsklassen. Kijk goed naar de afmontage van de fiets, dit bepaalt mede de kwaliteit van je fiets. Zo heb je bijvoorbeeld Shimano Dura Ace, Shimano Ultegra en Shimano 105. Zelf heb ik gekozen voor Ultegra, wat staat voor goede betrouwbaarheid en kwaliteit. Hiervoor heb ik gekozen, omdat ik in de toekomst waarschijnlijk ook triathlons wil gaan doen. Goede kwaliteit is daarom van belang.

 

2) Pedalen

 

Vergeet ze niet te bestellen, fietst toch minder fijn ;). Neem je klikpedalen (net als ik), dan heb je hier speciale schoenen voor nodig. De materialen van de pedalen verschillen (je raadt het al) ook. Laat je adviseren door een professional in de speciaalzaak. 

 

3) Fietsschoenen

 

In het begin is het even wennen (vallen en weer opstaan), maar na een tijdje ben je helemaal gewend aan het idee dat je vastzit aan je pedalen. Het trapt erg prettig, doordat je minder schuift met je voeten. Zelf heb ik Shimano schoenen, omdat dit merk perfect is voor smalle voeten! 

 

4) Helm

 

Van levensbelang! Veel automobilisten schatten de snelheid van een wielrenner verkeerd in. Laatst had ik zelf zo'n gevalletje: de autobestuurder dacht nog wel even snel voor mij langs te kunnen gaan, terwijl ik voorrang had. Gevolg: paniek, hard gerem, en voordat je het weet lig je eronder (is goed afgelopen). De helm zal niet het meest fashionable item van je garderobe worden, maar waarschijnlijk wel één van de belangrijkste!

 

5) Bidonhouder(s)

 

Zo'n onmisbaar ding dat ook niet standaard bij de fiets geleverd wordt. Je kan er zelfs 2 kopen, zodat je zeker genoeg te drinken hebt onderweg! 

 

6) Fietskleding

 

Een broek met een zemen lap, dat voelt best gek (luier alarm), maar op de fiets ben je hem dankbaar. Daarnaast heb ik mij laten vertellen dat je onder je fietsshirt (met handige vakjes op je rug) ALTIJD een thermoshirt moet dragen. Wielrenners noemen het zweetshirts maar dat klinkt zo goor. Dit shirt is essentieel om je lichaam op temperatuur te houden en ervoor te zorgen dat vocht snel wordt afgevoerd (aanraders zijn Craft en Falke). 

 

7) Fietsbril

 

Niet alleen handig tegen de felle zonnestralen, maar ook tegen vliegjes! En zo'n insectenschild heb je nodig, believe me. 

 

8) Pomp 

 

Buurman (een ervaren fietser) Jan heeft mij aangeraden om na (ongeveer) elke 5 ritten de banden te checken en op te pompen. Hiervoor heb je een speciale pomp nodig waarmee je de bandendruk kunt aflezen.

 

9) Zadeltasje met noodgevalreparatie

 

Hierin zit bandreparatiemateriaal, een reserve binnenband, een stukje buitenband, een soort van schroevendraaier, noodpompje en een spaaksleutel. To be honest: als ik een lekke band heb, "geen idee wat ik allemaal precies moet doen", maar ik heb het in ieder geval wel bij me. 

 

10) Kettingspray 

 

Hierdoor blijft de ketting soepel en kan je langer met je ketting doen. Door dit vettige spulletje zal je ketting ook niet gaan kraken, chill! 

 

11) Fietscomputer

 

Deze is optioneel, maar ik ben fan! Ik zelf gebruik mijn Garmin forerunner 625 (waar ik ook mee hardloop), er zit namelijk ook een fietsmodus op! Erg leuk om te zien welke snelheden je hebt gefietst, hoeveel kilometer en welke hartslag (hartslagmeter nodig!) je had tijdens de rit. Door je fietscomputer via Bluetooth te verbinden met je mobiel, kun je via de app Relive precies zien welke route je hebt gefietst. Echt een aanrader die app! 

 

12) Bikefitting

 

Iets waar je misschien niet meteen aan denkt, maar wel super belangrijk: het juist afstellen van je fiets. Laat je door een vakman goed op de fiets zetten, zodat je zonder problemen kan gaan knallen. Wees je ervan bewust dat dit een kostbaar klusje kan zijn. Rond de €200 is normaal. Om de fiets helemaal perfect op jouw lichaam af te stellen, ben je namelijk wel een tijdje bezig...

 

13) Fietsbuddy

 

And last but not least, een trainingspartner. Weer niet essentieel, maar wel erg fijn. Het maakt het ook heel leuk: intervallen doen en steeds de kop overnemen zodat je niet constant alleen tegen de wind in moet boksen. Ook geweldig: achter scooters aan en proberen de snelheidmeter langs de weg een boze smiley te geven (bij 31 km/h of harder). 

 

Zoals je leest, heb je heel wat nodig, voordat je eindelijk op de fiets zit. Waarschijnlijk ben ik nog wel iets vergeten, maar als je dit hebt aangeschaft kom je een heel eind! Het is een investering, toch zal ik het je zeker aanraden. Als je straks racet over de weg zal je geen spijt hebben van je beslissing. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

FOLLOW ME

  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black Instagram Icon
  • Black Pinterest Icon
  • Black YouTube Icon

STAY UPDATED

POPULAR POSTS

May 24, 2019

Please reload

TAGS