Help! Slapen in een hoogtetent!?

October 30, 2017

Gedurende 4 weken sliep ik 'op hoogte'. Nadat ik van Michel Butter, in het vliegtuig naar het EK Cross, wat hoorde over hoogtestages en een zogenaamde hoogtetent, werd ik nieuwsgierig. Op dat moment had ik ook nog een onderwerp voor mijn PWS*, (een onderzoek voor school) nodig. Dus dacht ik, "twee vliegen in één klap"!  Als je ook benieuwd bent naar de werking van een hoogtetent, lees dan snel verder!

 

Gelukkig mocht ik de hoogtetent van Roy Hornweg lenen voor een wat aantrekkelijkere prijs dan online wordt aangeboden. De hoogtetent is zeker geen goedkope hobby, helaas. Roy gaf mij diverse tips, zoals het goed opbouwen van de hoogte, omdat je anders hoofdpijn kan krijgen of erg vermoeid kan raken. Je lichaam heeft namelijk tijd nodig om zich te kunnen aanpassen aan de hoogte. Ik begon op 1850 meter en na twee weken sliep ik op 3000 meter hoogte! 

 

Ik kreeg een beetje een CampingLive gevoel, maar dan in mijn eigen slaapkamer. Zoals op de foto te zien is, past de tent echt precies in mijn kamer, perfect! De EVEREST SUMMIT II GENERATOR kan je in veel standen instellen, om zo de gewenste hoogte na te bootsen. Wees gewaarschuwd, dit ding maakt een hoop herrie!! Godzijdank was de zuurstofslang die verbonden is met de tent lang genoeg, zodat de generator in onze badkamer kon staan. Ik hoorde nu alleen steeds een zuchtje wind als ik in de tent lag, bijna een soort rustgevend geluid! Hier kon ik prima doorheen slapen. 

Zit je er ook aan te denken om een tijdje de hoogtetent te proberen? Dan zou ik het je aanraden om het vooral NIET in de zomer te plannen. Het kan nogal warm worden in je tentje. Dan krijg je een soort sauna-idee, niet erg chill... 

 

Je zult misschien denken, maar Merel waar is dit in hemelsnaam goed voor? No worries, ik zal het je uitleggen. Tijdens het verblijf in de hoogtetent heeft het lichaam minder zuurstof tot zijn beschikking. Om dit te compenseren gaan de nieren epo (Erytropoëtine) produceren. Dit hormoon stimuleert de aanmaak van erytrocyten (moeilijke naam voor rode bloedcellen). Hoe meer erytrocyten er in het bloed aanwezig zijn, hoe beter de het zuurstof- en koolstoftransportvermogen van het bloed. Dit zorgt ervoor dat de spieren beter kunnen functioneren. Vanzelfsprekend heeft dit een positief effect op de sportprestaties, wat de hoogtetent dus aantrekkelijk maakt voor topsporters!

 

Gemiddeld sliep ik 10 uur per etmaal in de tent. Door de hoogte rustig op te bouwen, kreeg ik geen hoofdpijn en merkte ik ook geen vermoeidheid. Het werd mij aangeraden om extra ijzer te slikken in deze periode. IJzer is namelijk de bouwstof van hemoglobine, wat weer een bouwstof is voor de rode bloedcellen. Om het hemoglobinegehalte in je bloed te verhogen, moet je zeker zijn van voldoende ijzer! Dit kan natuurlijk ook door ijzerrijk voedsel tot je te nemen.

 

Het effect van de hoogtetent ben ik nog aan het onderzoeken. Mijn PWS is nog niet af, maar als je vragen hebt, stel ze dan gerust! Ik ben heel benieuwd of je ook interesse hebt in de hoogtetent, let me know!

 

*profielwerkstuk

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

FOLLOW ME

  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black Instagram Icon
  • Black Pinterest Icon
  • Black YouTube Icon

STAY UPDATED

POPULAR POSTS

May 24, 2019

Please reload

TAGS